Tekenwedstrijd 2009-2010

 

De makers van illusies worden uitgedaagd met een nieuwe wedstrijd « Zowel aan de rechte als aan de keerzijde »! De wedstrijd begint de eerste juli 2009 en eindigt op 1 Mei 2010.

bijna 1 jaar om een tekening te maken die we kunnen omkeren.

Een tekening die we kunnen omkeren ?

Je kent wel al die tekeningen die we kunnen omkeren en die 2 verschillende personages tonen. In het wetenschappelijk museum stellen we er verschillende voor en we zijn op zoek naar nieuw jong talent. Het principe van de wedstrijd “Zowel aan de rechte als aan de keerzijde” is het maken van een tekening die we op twee verschillende manieren kunnen interpreteren volgens de invalshoek die we bekijken. Anders gezegd, de tekening ontsluiert een interpretatie langs de ene kant en als we de tekening 180° draaien, dan ontmaskert men een andere interpretatie.

De voorbeelden hieronder zijn gemaakt door Sylvain Demoulin en Valérie Waauf. Voor het werk van Sylvain zien we langs ene kant een lam en langs de andere een haan. Voor het werk van Valerie zien we langs ene kant een jonge dame en langs de andere een kat. Bedankt Sylvain en Valerie!

U kan andere voobeelden zien van werken op onze pagina “Zowel aan de rechte als aan de keerzijde”. Daar vindt u tientallen voorbeelden van vorige wedstrijden.

Dit jaar moet de tekening een fruit of een groente voorstellen en onderste boven wat je maar wilt.


100€ te winnen en vele andere geschenken!

De wedstrijd wordt opgesplitst in twee groepen.

· 9 – 15 jaar
· +15 jarigen

9-15 jaar

De winnaar van de eerste groep wint 50€ (via een cheque die aan de ouders wordt gegeven) en een rugzak vol met STABILO produkten.

Er is ook een Schleiper winnaar. Hij krijgt een waarde bon van 50 Euros.

+15 jarigen

De winnaar van de andere groep ontvangt 100 € op zijn bankrekening en een rugzak vol met STABILO producten.

Er is ook een Schleiper winnaar. Hij krijgt een waarde bon van 100 Euros.

En de andere kuntsenaars?

Maar niets is verloren voor de andere deelnemers. Iedere tekening, die door de jury gekozen wordt en die als een geslaagde illusie – tekening gezien wordt, zal tentoongesteld worden in het museum en zal zijn maker zien belonen met een geschenkje! In totaal zijn er 6 rugzakken vol met STABILO producten en 4O Clamshelves Minimonster Stabiloboss uit te geven!

De modaliteiten van de wedstrijd

De wedstrijd richt zich naar iedereen die ouder is dan 9 jaar. De te creëren illusie is een tekening of een fotomontage die we kunnen omkeren en die twee verschillende afbeeldingen toont afhankelijk van de invalshoek. Het werk mag gemaakt worden op elk soort ondergrond (papier, doek, computerbestand, …) met een maximum grootte van 1m. De deelnemer moet boven het origineel ook zorgen voor een kopie op A4 – papier om de beoordeling van de jury eenvoudiger te maken. De deelnemer moet zijn werk of werken verzenden tussen 1 juli 2009 en 16 Mei 2010 naar “Concours Scientastic, Biesputstraat 23, 1040 Brussel“ zonder zijn gegevens (naam, voornaam, leeftijd, adres) te vergeten. De verzendingskosten zijn ten laste van de deelnemer. Er zijn twee winnaars volgens de leeftijdsgroep. De winnaar van de groep “9 – 15 “ ontvangt 50 €. De winnaar van de groep “ +15 jaar” ontvangt 100 €.

De evaluatiecriteria zijn de volgende :

1. De verrassing die we zien als we de tekening omdraaien.


2. We bekijken de originaliteit en dubbelzinnigheid van de compositie. Vele kunstenaars hebben al gezichten of lichamen gecrëeerd met fruit en groenten. Als je dit thema kiest moet je dus echt vernieuwend zijn... verras ons!

3. Het aantal elementen van de dubbelzinnigheid in de tekening, met andere woorden de betekenis die verandert bij het omdraaien van de tekening. En specifiek, de gekleurde tekeningen en de foto’s bevatten grotendeels meer elementen van dubbelzinnigheid omdat, de omtrek van de voorwerpen, de kleuren en iedere opbouw op twee manieren moet kunnen geïnterpreteerd worden als we de tekening omdraaien. Het is ook toegelaten om één van beide beelden op afstand te laten observeren zodanig dat de waarnemer beter de tekening kan interpreteren, dankzij een betere resolutie. (zie het voorbeeld 'Ché' van de vorige wedstrijd)


4. De geloofwaardigheid. De twee interpretaties moeten gemakkelijk te begrijpen zijn.


5. De technische kwaliteit.

Kleine tip: kijk naar omgekeerde beelden om je te inspireren!

 
 
copy right © Baudouin Hubert, all rights reserved.